IDConference Organizacija dogodkov

Ste že slišali za RFID?

Kaj sploh je RFID?

RFID pomeni radiofrekvenčna identifikacija in se nanaša na tehnologijo, ki s pomočjo radijskih valov zaznava in identificira oznake RFID na določeni razdalji, odvisno od tehnologije. To je vrsta brezžične komunikacije, ki uporablja elektromagnetno ali elektrostatično sklopitev v radiofrekvenčnem spektru za edinstveno identifikacijo predmeta, živali ali osebe.

Skenirna antena, oddajnik in transponder so tri komponente vsakega sistema RFID. Čitalnik ali izpraševalec RFID se ustvari, ko sta skenirna antena in oddajnik-sprejemnik združena. Fiksni in mobilni čitalniki sta dve vrsti čitalnikov RFID. Čitalnik RFID je omrežna naprava, ki je lahko prenosna ali fiksna. Prek radijskih valov prenaša impulze, ki aktivirajo oznako. Oznaka po aktivaciji pošlje val nazaj na anteno, ki se pretvori v podatke.

Vrste RFID

LF – Nizka frekvenca: pokriva območja med 30 in 300 kHz. Omogoča razdalje branja do nekaj cm, ki pa je počasnejše.

HF – Visoka frekvenca: pokriva območja med 3 in 30 MHz. Razdalja branja lahko doseže do 1 m. Najbolj znana tehnologija visoke frekvence je NFC, ki se uporablja v bančnih karticah in mobilnih telefonih in deluje na frekvenci 13,56 MHz.

UHF – Ultravisoka frekvenca: pokriva območja med 0,3 in 3 GHz in lahko bere podatke na razdalji do 15 m. Ta tehnologija je najbolj občutljiva na motnje v okolju.

Kje se uporablja RFID?

To je tehnologija, ki jo uporabljamo vsak dan. Ko plačujemo z brezstično bančno kartico, uporabljamo tehnologijo RFID. Ko gremo po nakupih, so oznake RFID na oblačilih, da so varna in da nam jih ne ukradejo. Če imamo v pisarni kontrolo dostopa, so to običajno brezstične kartice, z uporabo RFID tehnologije…

Uporablja se lahko tudi pri nadzoru inventarja, transportu, zdravstvu, prodaji na drobno, sledenju, dogodkih in še veliko več.

Kako mi uporabljamo tehnologijo RFID?

RFID smo začeli uporabljati za industrijo dogodkov, kjer ga uporabljamo kot RFID UHF stolpe. Slednji  sledi in beleži akreditacije prek ultra visoke frekvence. To omogoča organizatorjem dogodkov, da spremljajo in beležijo gibanje udeležencev (pregled v realnem času) brez ali z nižjimi stroški za hostese, upravljajo vhode v določene dvorane znotraj prizorišča ali povezane dogodke, kot so gala večerje, sprejemi itd. Prav tako lahko merijo čas, ki ga udeleženci preživijo v dvoranah, ter tako pridobijo zanesljiva in podrobna poročila za vsakega posameznega udeleženca, program in priljubljenost govorcev.

Poleg tega ga uporabljamo tudi za “Heat Mapping”, ki zagotavlja ustrezne informacije v realnem času o gibanju udeležencev – na katerem območju so preživeli največ časa, kateri deli območja so prepolni in kako dolgo je bil nekdo v določeni dvorani. Izdelali smo tudi voziček za orodje po meri, opremljen z UHF oznakami in antenami v vozičku, da bi natančno vedeli, katera orodja so v vozičku in kako dolgo so bila zunaj vozička. Prav tako lahko ugotovimo, ali ob koncu vsakega dne orodje manjka, kako dolgo je bilo posamezno orodje uporabljeno – informacije za morebitno umerjanje in kdo so uporabniki določenega orodja.